Mat & Helse
Mat & helse (dagsoppdrag)
Kjøkkenhygiene:
1. Hva er mikroorganismer?
Svar: Mikroorganismer er feks muggsopper eller bakterier som trives på kjøkkenet vårt, de er så små at man kun kan se dem igjennom mikroskop.
2. Hvorfor trives mikroorganismer godt på kjøkkenet?
Svar: Fordi de fleste mikroorgansimer trenger oksygen & en behagelig temperatur for å leve, derfor er et kjøkken en fin plass å leve for dem.
3. Hva kan du gjøre for å fjerne mikroorganismer og hindre at de formerer seg å kjøkkenet?
Svar: For å fjerne mikroorganismer og hindre at de formerer seg burde man holde det rent og ryddig på kjøkkenet, husk og hygiene også.
4. Hva bør vaskes i oppvaskmaskin?
Svar: Alt som har vert i kontakt med munnen bør vaskes i oppvaskmaskinen, men husk å skyll alt du setter inn i oppvaskmaskinen.
5. Hvorfor er det viktig å vaske opp i rent, varmt vann?
Svar: Det er viktig å vaske opp i rent, varmt vann fordi at da er det stor sjangs for at mikroorganismene dør.
6. Hva er forskjellen på en kopptue og en kopphåndduk?
Svar: Kopphåndduker brukes til å tørke opp ren oppvask. Kopptuer brukes til å vaske av benker, komfyrer, bord, skap, skuffer og oppvaskkummer.
Kjøkkenredskaper og teknikker:
1. Hva er hovedgruppene av kjøkkenredskaper?
Svar: når man skal holde på på kjøkkenet trenger man forskjellige redskaper for å måle opp ingredienser, rense, skrelle, skjære, kutte og mose matvarer, blande ingredienser sammen, sile, øse, koke og steke mat med. Noen redskaper man trenger for å blande ingredienser sammen kan være, blender, visp, stekespade eller stavmikser.
2. Når vi sier at man skal kokes, kan det bety forskjellige ting. Nevn noen kokemetoder og hva som kjennetegner dem.
Svar: noen koke metoder kan være å varme det over et bål, over gassbluss eller i en kasserolle.
3. Hvilke hevingsmidler kan vi bruke når vi baker?
Svar: Når man baker kan man bruke gjær, surdeig, bake-pulver, natron og hornsalt.
4. Hvilke hevingsmidler tåler ikke trekk under steking?
Svar: natron, hornsalt, surdeig tåler ikke trekk under steking.
5. Velg fire metoder som blir brukt ved steking i mat i panne og ovn. Forklar hva som kjennetegner hver metode, og hva de brukes til.
Svar: Stekemetoder i panne, Frese: middels varme, brukes til å steke løk og andre grønnsaker langsomt så de blir myke og møre uten at de får stekeskorpe. Brune: sterk varme, brukes til å lage stekeskorpe på kjøtt og når man steker biff. Over og undervarme: lav til høy temperatur, brukes som regel til å ovnsstekte/bake kjøtt, fisk, grønnsaker, bakverk. Grill: høy temperatur, brukes til å gratinere eller brune matretter eller sprøsteke svor på ribbe.
6. Hva lærte du om på omvisningen på Bodø Bakeri? Var det noe som overasket deg? Begrunn.
Svar: Jeg lærte at gluten er det som holder bakverk luftig.
Kostholdets betydning:
1. a) hvilke grunnsmaker skiller vi mellom?
Svar: søtt, salt, surt, bittert og umami er de forskjellige grunnsmakene.
b) Nevn noen matvarer som har diss grunnsmakene.
Svar: sitron, eple, jordbær, lakris er noen varer som har noen av disse grunnsmakene.
2. Hva vil det si å ha et variert kosthold? Hva inneholder et variert kosthold?
Svar: å ha et variert kosthold vil si å spise mye forskjellige grønnsaker, frukt, bær, grove kornprodukter, fisking kjøtt.
Et variert kosthold inneholder masse sunne produkter uten så mye fett.
3. Hva spiser du iløpet av en dag? Nevn eksempler på hva du spiser til frokost, lunsj, middag og kveldsmat. Mener du kostholdet ditt er sunt og variert eller ikke? Begrunn.
Svar: jeg spiser ikke frokost, men tar heller med ekstra mat på skolen. Til lunsj kan jeg ha med middagsrester, salat eller brødskiver. Til middag spiser vi litt av hvert både fisk, kjøtt og kylling. Kveldsmat spiser jeg som regel noe varmt feks nudler, eller spagetti eller ostesmørbrød.
Jeg har et litt blandet kosthold, det er litt sunt og litt usunt, men jeg trener ganske mye da.
PS: forsto ikke alle spørsmålene, men svarte så godt jeg kunne. :)
Kommentarer
Legg inn en kommentar